Friday, April 19, 2024

Impresii din Arena Leilor

By on 12 aprilie 2014 1 2700 Views

arena-leilorJoia trecuta am avut placerea de a participa la proiectul liceului SNG -Arena Leilor, coordonat de prof. Viorel Pasc. Practic, 17 echipe de 2 liceeni au prezentat cate un plan de afaceri. Intr-o tara cu o puternica incarcatura comunista si o lipsa acuta de spirit antreprenorial, cred ca astfel de proiecte sunt extrem de benefice. Micile afaceri care produc valoare sunt baza dezvoltarii economice a oricarei tari. Au fost foarte interesante ideile tinerilor, de la crescatorie de struti, la ferma de lipitori si cloud-uri cu acces USB.

Cele mai frecvente scapari pe care le-au avut viitorii antreprenori au fost :

– supraevaluarea veniturilor ( de exemplu o baza sportiva cu un teren de fotbal ar fi trebuit sa vanda cate 33 ore/zi terenul in fiecare zi, timp de 30 zile la pretul de 120 lei :))

– subestimarea cheltuielilor ( in nicio prezentare nu s-au tinut cont de taxe, cheltuiala cu salariile de exemplu a fost strict venitul net al angajatilor)

– structura de organizare cu multi directori si putini personal direct producator

– plaja de timp necesara productiei ( de ex. niste producatori de vin in prima luna cumparau terenul, in a doua si a treia luna deja era crescuta si culeasa via, iar din a patra luna vinul ajuns la maturitate si vandut :))

– confuzii intre produs/serviciu, piata/cerere/oferta, costuri brute/nete/marje etc.

A fost o dezbatere interesanta si ar fi bune astfel de proiecte cat mai des. Felicitari elevilor, organizatorilor si sustinatorilor acestui proiect.

 

1 Comment
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.