Wednesday, January 22, 2025

Importanta educatiei economice [Lawrence W.Reed Audio]

By on 27 octombrie 2010 0 1689 Views

In urma ultimelor evenimente economice (marirea TVA-ului, impozitul forfetar, taxa pe fast-food, micsorarea salariilor, sporurilor etc) petrecute la noi in tara, mi s-a confirmat faptul ca foarte multi dintre cetatenii Romaniei nu au cunostiinte de baza privind economia.

Mai grav este ca cei care guverneaza si conduc aceasta tara nu au aceste notiuni economice, pe care nu le pot numi de baza, ci de bun simt. La mascarada cu 9% TVA pentru alimente, toti ziaristii si analistii calculau cu regula de 3 simpla, efectele acestei scaderi. TVA scade cu 15 procente, incasarile din TVA scad cu 15 procente, fara a tine cont de principiul fundamental al economiei de piata – cererea si oferta. Daca alimentele sunt mai ieftine, atunci cererea este mai mare, deci cresc volumele, deci cresc si incasarile din TVA. Daca povara fiscala este mai mica, atunci o parte din economia subterana ( care e imensa), va iesi la suprafata si vor creste incasarile din TVA. “Oricat de mic ar fi impozitul tot nu ar scadea fluxurile din economia subterana.” zic unii. Gresit ! Daca nivelul costului de impozit nu ar mai justifica riscul unei amenzi fiscale sau penale, atunci o parte din economia subterana ar iesi in economia legala.

Am luat la citit cateva manuale de economie din liceu. Toate au aceleasi carente extrem de importante :

– legea cererii si ofertei tratata superficial

– rolul statutului in economie ( unele manuale sunt chiar totalitariste) este tratat foarte putin si prost

– efectele politicii fiscale asupra firmelor ( povara taxelor, impozitelor si cartelurilor, barierele)

– importanta IMM-urilor in economia de piata ( impozit forfetar ?? sa fim seriosi )

– globalizarea si efectele comertului liber

Sunt doar o parte din aspectele pe care ar trebui sa le stie orice om care traieste in lumea reala. Mai jos din Daily Podcast al CATO INSTITUTE despre Valoarea Educatiei Economice.

Lawrence Reed sustine necesitatea acestor cunostiinte economice pentru a putea evalua daca masurile luat de politicieni sunt ignorante, sau cel mai des, prost intentionate. Ne ajuta sa stim ca totul are un cost, nimic nu e pe gratis, ca cineva trebuie sa plateasca, ca guvernul nu este o fantana cu gratuitati iar libertatea comertului si globalizarea sunt extrem de importante.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.