E trendy sa fi ecologist, activist de mediu si sa-ti dai cu parerea, fara sa ai minine cunostinte de ecologie sau biologie. “No poluare, only birds” zicea o doamna de la caseria CFR Brasov, cand a intrebat-o un englez la ce peron vine trenul…probabil ca atat stia pe engleza.
Revenind la subiect, clubul montan care administreaza cabana Gentiana din Retezat, trebuie sa transporte lemne la cabana cu elicopterul, dupa ce le achizitioneaza si le transporta pana aproape de cabana Pietrele. Adica o cabana aflata in mijlocul unei imense paduri (unde odinioara era pajiste) si care cazeaza turisti cu 25 lei, trebuie sa plateasca 2000 de euro pe an pentru lemne de foc, pentru ca administratia parcului nu ii da licenta sa taie 4-5 brazi/an pentru a incalzi cele 2 camerele ale refugiului. Pentru ca e parc national si rezervatie. In schimb, pana de curand in partea cealalalta a parcului se taiau “la ras” hectare intregi.
Eu zic ca e foarte bine sa fim ecologisti, eu personal am adunat gunoaie in Medias si imprejurimi, am coordonat proiecte pe mediu, insa zic ca aici se intrece masura bunului simt. Ecologisti, ecologisti, dar hai sa incurajam si turismul cu mici sau aproape inexistente sacrificii.
Voi ce parere aveti ?
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
14 Comments
Asa e Feri, undeva se exagereaza cu ceea ce nu trebuie de fapt, pe de alta parte toata tara e transformata intr-un dezastru!!!
Incompetente autoritati, oameni mizerabili ajunsi in pozitii de unde nici dracu nu ii da jos, cetateni debusolati, prea saraci pentru a avea un cuvant, folositi in campanie electorala, oameni inteligenti care asista nepasatori la dezastrul din jurul lor; de! lor le e bine! Pana unde se va ajunge? Vom vedea!
Sunt de acord cu tine si, chiar dk tu nu crezi, eu le-as fi dat lemne :p
Te cred Anamaria, dar nu era vorba despre noi cei care scriem aici…
Aseara imi venea sa urlu cand am vazut la televizor cum defriseaza padurile si astia, din presa ne aduc la cunostiinta, degeaba!!! Eram atat de revoltata ca daca as fi avut vreo putere si o arma as fi facut prapad!!!
Am fost si eu odata ecologist… am participat intr-un an la curatenia din Greweln, dar mi-a trecut trecut repede entuziasmul. Oricum e un lucru foarte bun ceea ce faceti voi si vreau sa va incurajez, dar sa va spun ce inseamna ecologia pentru mine.
Am un baietel de 3 ani si altul care inca e pe drum. Pe ei vreau sa-i invat sa fie oameni buni, ei sunt speranta mea. Sa fiu ecologist inseamna sa am grija de curtea mea, gradina mea, sa matur la poarta si sa nu las mizerie cand ies la gratar (uneori adun si mizeria altora). Ecologist mai inseamna sa-mi implinesc visul de a avea o livada cu pomi fructiferi si stupi de albine. Ma simt ecologist si cand merg in piata si cumpar de la tarani lapte si branza.
In general sunt lucruri marunte, dar eu sper ca aceste lucruri mici in timp vor face diferenta. Nu cred in organizatiile ecologiste agresive/radicale, iar pe termen scurt cred ca tot cei cu bani o sa faca legea.
Ar fi multe de spus, dar poate o sa va placa mai mult sa-l ascultati pe Dan Puric (sau poate l-ati ascultat deja). E un material mai vechi care l-am gasit pe Youtube si care-mi place foarte mult: Dan Puric – Spatiile Verzi (sunt 8 episoade)
Primul episod:
http://www.youtube.com/watch?v=dgDxr290lS0&feature=related
Pe de o parte, omul cand a inceput afacerea, trebuia sa se intereseze referitor la toate costurile pe care le presupune activitatea. Sigur omul nu si-a imaginat ca nu poate taia, asa acum niste “prieteni” de ai mei nu isi imaginau ca nu pot face cariere pe unde vreau. Pe de alta parte, se poate taia. Dar trebuie sa verifice exact in ce conditii. Se poate taia de igiena, cazaturi, ar trebui consultat regulamentul de functionare, in functie de zona de protectie in care este inclusa cabana. Daca se colaboreaza cu administratia parcului, sigur se pot gasi solutii. Pun pariu ca intr-o iarna pica 3-4 brazi in zona care ar putea fi apoi taiati cu aprobarea administratiei parcului.
Salut,
Merci de comment !
1.N-au voie nici brazii rupti de vant, au primit amenda pe tema asta.
2.Cand a inceput afacerea puteau taia ce/cat vroiau din padurea care inconjura pajistea de odinioara. E un club montan, nu stiu daca au gandit-o ca un mare business, sau doar hai sa tinem un refugiu cat de cat pe linia de plutire.. da’ indiferent…
Pe vremea cand ma ocupam mai indeaproape, daca interveneau restrictii ulterioare, trebuiau acordate compensatii (cel putin se puteau cere) care sa acopere valoarea pagubei. Eu, di experienta mea, cred ca adevarul e undeva la mijloc.
Pai prietene… nai dreptate. Poti sa faci turism cat vrei in afara rezervatiei. Tu vorbeai de a cunoaste ce inseamna ecologie & biologie… normal ca si altele: biosistem, ecosistem, interactiuni etc. Fiecare discipina cu metalimbajul ei. Draga prietene… exagerat este ca unu sau cineva o facut un loc cu acest regim juridic: cabana, refugiu etc. indiferent cum se numeste. O rezervatie e rezervatie si nimic altceva. Nimeni nu te opreste sa treci sa “vizitezi”. Altfel maine o sa facem hotel. Si de unde sti tu ca acolo o fost pajiste. Este exact invers. Spatiul acesta a fost acoperit 78% cu paduri… dar iti pot da sursa care a demonstrat asta. pe de alta parte daca unu e un criminal si taie padurea in retezat (parca in Formula As exista unn material serios cu aceasta poveste)asta nu scuza pe altu care taie numa 2 copaci in alta parte a rezervatiei. rezervatia e rezervatie. Punct. Nu se justifica un rau mai mic pentru ca undeva exista un rau mai mare. Nici macar numi cer iertare. Astai adevaru!
Cabana e acolo din 1938, cand conform planurilor topografice si cadastrale si cum vrei,acolo era o mare pasune. Si intre timp s-a mai impadurit :).
Simplu. Iti spune orice inginer silvic. Niciodata, absolut niciodata nu se planteaza padure acolo unde nu a fost NICIODATA padure. Intotdeauna se planteaza acolo unde au fost paduri chiar daca pentru o perioada de timp, (datorita defrisarilor, taieri abuzive , etc) a fost taietura sau poiana etc. Crezi ca in perioada interbelica au avut vreo retinere in a secera hectare de paduri. :)) te inseli. A fost ca si acum. Toate. se fura ca in codru. Diferenta este ca pe atunci codru era ceva mai mare. In anii 50 au ras padurile aia de la est (sovieticii). Acum aia de la vest si biserica ortodoxa prin omenii lor din moldova. Am si io un unchi inginer silvic. Am sta mult la povesti dar .. esenta chestiunii dragul meu este ca nu se poate justifica un rau mai mic prin existenta unui rau mai mare. daca ar fi dupa mine eu as interzice orice fel de adapost/cabana/etc in REZERVATIE. hai sa ne uitam “dincolo”. Despre defrisarile din rezervatie nici nu vreau sa vobesc ca ma enervez cu nervii. ;))
Am uitat. EU NU SINT ECOLOGIST!
si mai e ceva important: faptul ca io am raspuns dezbaterii ;)) Dincolo de limbaj, argumente, etc omu (adica io in cazu asta) o luat si el atitudine macar cu o parere asupra subiectului
E vorba de evolutia padurii, care creste si daca nu se fac plantari. Merci de commenturi 😉
Imi place ca oamenii discuta!!!