Wednesday, January 22, 2025

Drogurile – viziune liberala [video Milton Friedman] part.1

By on 22 octombrie 2010 8 2558 Views

Citeam azi un comunicat de presa despre Campania Antidrog initiata de societatea civila din Medias ( profesori, primarie, grupul Motto, politisti ??!, medici).  Ceea ce vor ei sa faca, dupa cate am discutat cu Nelu Ivan, initiatorul acestei campanii, sunt niste lucruri foarte bune : informarea parintilor cu privire la simptomele tinerilor care consuma droguri, concursuri de creatie si sesiuni de comunicare cu teme antidrog, asigurarea de consultanta si tratament medical pentru tinerii cu probleme.

Parerea mea cu privire la aceasta problema este ca rezolvarea ei tine de politicile publice ale guvernului.  Campaniile de comunicare cu mesajul “nu va drogati, nu e bine, nu e sanatos etc” mi se par relativ inutile, intrucat toti tinerii cunosc acest lucru (mai mult sau mai putin).

Vizavi de droguri la noi in Romania exista o atitudine extremista, represiva, lipsita de coerenta. Cand Elena Basescu, atat cat stia ea, a indraznit sa vorbeasca de legalizarea drogurilor i-au sarit toti in cap.

Pentru ceea ce voi scrie mai jos probabil voi starni diverse reactii, poate si antipatii, dar imi asum riscul in vederea propagarii unor solutii viabile, dovedite in practica. Nu consum droguri nici macar cele usoare, dar nici nu cred ca cei care o fac sunt infractori. Drogul meu este natura, muntele, sportul si prietenii.

Solutia diminuarii consumului de droguri si reducerea mortalitatii cauzate de acestea este decriminalizarea drogurilor si liberalizarea drogurilor usoare intr-o politica de stat coerenta si clara. Dovada este decriminalizarea ( scoaterea din sfera penala in sfera administrativa) din Portugalia.  Incep cu un spot video cu Milton Friedman (premiul Nobel pentru economie) despre legalizarea drogurilor urmand a reveni cu exemplul Portugaliei intr-o postare viitoare.

Pe scurt cand intervii in libertatea de alegere a oamenilor in general si referitor la droguri :

– criminalizarea drogurilor duce la trecerea de la droguri usoare la droguri grele

– criminalizarea drogurilor instaureaza violenta, frica in comunitati, cresterea numarului de detinuti si nu tratarea acestora

– criminalizarea asigura un monopol marilor traficanti

– frica de arest duce la nerecunoasterea problemei si fuga de tratament care duce la ridicarea mortalitatii

– este o problema economica ? nu, este o problema morala , de ce este in regula ca guvernul/politia sa te opreasca si sa te inchida daca consumi droguri si nu si atunci cand mananci prea mult ( cand stim ca obezitatea si consumul excesiv cauzeaza mai multe decese decat drogurile) sau de ce sunt permise sporturile extreme, te pot omora, este o problema de principiu

– este normal ca politia sa intre peste tine, ca peste un criminal in serie, sa-ti sparga usile, pentru ca suspecteaza a consuma droguri ?

[continuare intr-o postare viitoare – Portugalia si decriminalizarea drogurilor]

8 Comments
  • Ivan Ioan 14 ani ago

    Multumesc Feri pentru comentariul tău. As fi dorit sa deschid eu aceasta discutie pe blogul meu, dar daca ai facut-o tu, este foarte bine.

    In primul rand, dupa cum tu probabil ca stii, eu sunt un “crestin-democrat” până în măduva oaselor. Şi asta nu pentru că aş fi o persoană foarte bisericoasă sau vreun extremist religios.

    De la inceput doresc sa te informez că ceea ce se va întâmpla in municipiul Mediaş în domeniul drogurilor, este de a “prevenii” consumul de droguri prin “conştientizarea” adolescenţilor şi “educarea” părinţilor privind tratarea acestui delicat subiect în familie.

    Un principiu foarte important de care politicienii români trebuie să ţină cont în momentul promovării unor prevederi legale, este că nicio lege care este împotriva legilor lui Dumnezeu nu este morală.

    Creştin democraţia ca şi curent politic se confundă cu conservatorismul. Nimic împotriva legilor lui Dumnezeu.
    Poporul român se declară în proporţie de 80% un popor creştin, lucru de care eu mă îndoiesc profund.

    Exemplele date de tine vis-a-vis de poziţia unor personalităţi privind consumul de droguri nu corespund cu statul de popor religios.
    Pentru a contrabalansa poziţia ta referitoare la consumul de droguri, te rog să citeşti şi poziţia Biesericii Ortodoxe Române referitor la acest aspect.
    http://www.sfaturiortodoxe.ro/droguri-vindecare-dependenta-droguri-heroina-cocaina-narcomani-narcomanie-drogat-drogati.htm
    Ne mai auzim. Un weekend frumos îţi doresc.

  • Julia 14 ani ago

    oh yeah! …this is the ugly truth! …da’ pacat k noi nu avem intre guvernanti oameni atat de cerebrali k si friedman….oricum e d apreciat omul k la varsta lui are o mentalitate atat d deschisa si d realista!

  • Anca 14 ani ago

    Nu stiu daca legalizarea drogurilor e o idee buna sau nu.
    Dar poate functioneaza si in cazul acesta acea regula simpla pe care mi-au “impus-o” parintii in adolescenta: “Ai voie sa fumezi!” Asa mi-a zis tata, ca am voie… pai de ce as fuma daca am voie? Bine, erau niste termeni in aceasta regula: nu fumezi pe la colturi, nu fumezi de la altii, nu ii inveti pe altii sa fumeze! Insa mi-a zis ca imi da bani de tigari, imi da el tigari daca vreau, dar nu imi vor face bine. “De la parinti trebuie sa iei doar lucrurile bune” zicea tata, care e fumator. Ba chiar m-a lasat de vreo doua ori sa ii aprind eu tigara. Gestul era distractiv, ca erau toate privirile atintite asupra mea, dar gustul nu a fost placut. Apoi m-a invatat de efectul nociv al lor, de dependenta si de boli. Nu m-a atras! Poate ca sunt o exceptie, dar nu cred.
    In adolescenta, in general, se zice “nu” la tot ce e impus. Mai cunosc tineri a caror parinti au aplicat aceasta regula si a functionat, dar si tineri care la 20+ inca se mai feresc de parinti cand isi aprind o tigara.

  • anonimus 14 ani ago

    http://www.youtube.com/watch?v=c3dd5KOHLVI
    Ascultati acesta melodie! ascultatii versurile, excludeti vulgaritatile desi au si ele rostul lor! asta se intampla cu drogurile, de campanii facute de dragul de a ne auzi sunt satul pana peste cap!

  • anonimus 14 ani ago

    si mi`am mai adus aminte ceva! ce e mai periculos sa te droghezi sau sa bei ca un animal si sa nu te mai controlezi! daca bei ca porcul ai tendinte de violenta te crezi cel mai tare ai chef de scandal, vrei sa areti ca tu esti tare, daca te droghezi vezi fluturasi, il vezi pe popei marinarul cum sta la o bere cu prietena ta! nu spun ca drogurile sunt bune, departe de mine gandul dar hai sa nu fim ipocriti si sa recunoastem ca sunt alte cauze mult mai grave care dauneaza, este si drogul o cauza, dar cati oamnei au murit de droguri si cati de tutun?? conform studiilor din cate stiu eu numarul celor morti din cauza tutunului e mult mai ridicat, daca mai punem la socoteala si alcoolul! Respect campania anti-drog, respect orice campanie, dar sa fim realisti la naiba in tara asta de doi lei de campanii avem nevoie??

  • Ivan Ioan 14 ani ago

    @Anca
    “In adolescentza se spune NU la tot ceea ce este impus.”
    Aceasta este o fraza foarte interesanta si de discutat.
    Eu in calitate de parinte, iti spun ca din primii ani ai copilariei se “spune Nu” la ceea ce este impus.
    Functionăm după sloganul “Fruct oprit, fruct dorit”.
    Exista intradevar riscul ca prea multa “cicăleală” să creeze reacţii adverse din partea “subiecţilor”.
    Modul cum au procedat părinţii tăi cu tine este o variantă care poate avea la bază sloganul de mai sus.
    Dar tu în calitate de “subiect” ai realizat (sper) că fumatul în afară de atracţia şi admiraţia celor din jur (cum apridea-i ţigările) nu-ţi creează nicio plăcere.
    Problema însă aceasta este. Tânărul, la trecerea de la copilărie la adolescenţă este cel mai vulnerabil. Dorinţa lui de a-şi creea o anumită imagine, de a brava în faţa colegilor, de a devenii mai modern, tentaţiile, curiozitatea, îl determină să iese cumva în evidenţă, să braveze să spun aşa.

    Pe lângă faptul că drogurile sunt ilegale, raportat la celealte vicii
    (alcool şi ţigări) ele acţionează direct asupra creierului uman. Adică ne “dezumanizează”, ne arde “hardul”. Aici nu mai este vorba de un “virus” de care putem scapa cu un “antivirus”. Aici este vorba de “defectarea hardului”, care din păcate pentru noi oamenii nu se mai poate înlocui.
    Exemplul cel mai concret din ştirea de aseară , crima tânărului care şi-a ucis prietena în urma consumului de etnobotanice (probabil in combinatie cu alcool).
    În concluzie, părinţii, profesorii, medicii, societatea, trebuie să facă front comun pentru “prevenirea” consumului de droguri.
    Cum, prin ce politici, prin ce strategii, prin ce acţiuni, este de discutat. Important este însă să ne pese.

  • […] Drogurile- viziune liberala [video cu Milton Friendman] […]

  • […] preluat de aici Share this:TwitterFacebookGoogleLike this:Like […]

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.