Friday, July 26, 2024

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home1/feriteglas/public_html/wp-content/themes/pantograph/single.php on line 14

Carnavalul Lolelor

By on 19 februarie 2015 0 1508 Views

Centrul Cultural Petre Tutea va invita sa luati parte la editia a VII-a a Carnavalului Lolelor Sambata 21 Februarie 2015, in Centrul Istoric al Mediasului.

Mai multe detalii despre aceasta interesanta traditie medievala de la domnul Mirel Remescu, directorul centrului cultural Petru Tutea:

“Carnavalul este cunoscut ca o sărbătoare populară cu mascarade, deghizări, petreceri variate, jocuri hazlii şi mimice. Prima atestare a Carnavalului datează din 1097 și face referință la cel venețian. Acest tip de manifestare se desfăşoară în perioada ce precede Postul Paştelui, începând cu data de 6 ianuarie (mai ales în Italia, dar şi în alte ţări din vestul Europei – Austria, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Lichtenstein, dar și Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația sau Franța, Irlanda ori Anglia) şi se sfârşeşte cu Miercurea Cenuşii.

În spațiul comunităţilor săseşti din Transilvania, carnavalul corespunde perioadei dintre Bobotează (Epiphanis) şi Lăsatul Secului (Fastnacht). La oraş, carnavalul este cunoscut sub denumirea de Fasching – cuvânt de origine austriaco–bavareză, iar la sat se foloseau denumirile de Fasnacht sau Fastnacht (Foasnicht, Fuesendich – în dialectul săsesc), uzitate în special în perioada de dinainte de Miercurea Cenuşii (Aschermittwoch) – cu care începe Postul Paştelui.

În domeniul tipologic Carnavalul de la oraş se înscrie şi obiceiul lolelor din arealul cuprins în vechiul Scaun săsesc Cincu, respectiv Valea Hârtibaciului (Harbachtal – în dialectul săsesc), cât și forme diferite din arealul cuprins între Văile Târnavelor (Kokelgebiet – în dialectul săsesc) așa cum este cazul la Saschiz, Valea Viilor sau Bazna.

Tradiția fasching-ului săsesc este descrisă în Bilder aus dem sächsischen Bauernleben in Siebenbürgen (Imagini din viața țărănească săsească din Transilvania) redactată de către naturalistul Franz Friedrich FRONIUS (sas născut la Nadeș în 1829, absolvent al Gimnaziului din Sighișoara și al Universității din Leipzig).

Cea mai veche atestare a acestui obicei, care indică şi conţinutul lui semantic, se găseşte în Indiculus superstitionum et paginarium, din secolul al XVII-lea.

Transmiterea orală a obiceiului nu a păstrat explicaţia originii tradiţiei, care s-a păstrat până la finele secolului trecut în arealul din Kokelgebiet (Valea Târnavei Mari): la Saschiz (Keist, Kaest), la Valea Viilor (Wormloch, Vurmliχ), la Alma Vii (Almaschken) și la Bazna (Baaßen), în arealul din Scaunul săsesc Cincu (Schenk): la Agnita (Agnitlen, Ogeniteln), la Cincu (Gris-Schink), la Marpod (Mârpet), la Dealu Frumos, (
Schinebärch, Šinebarχ), la Iacobeni (Jakosdref, Jôkestref, Giukestref, Giukesdrêf), la Chirpăr (Kirperich, Kirpriχ), dar și în arealul Burzenland (Țara Bârsei): la Cristian (Noscht, Nâeršt), la Codlea (Zeiden).

Astfel, pentru a păstra această tradiție ce vine din perioada evului mediu transilvan, duminică, 1 din Făurar, A.M.D. 2015, UrzelnZunft Bukarest – UrzelnZunft Mediasch – UrzelnZunft Schassburg® au ales noul staroste și au început pregătirile pentru fasching (Carnavalul Lolelor®).

Carnavalul Lolelor® se va desfășura în 21 februarie în Centrul Istoric al Mediașului (Casa Schuller, Piața Ferdinand I și Piața Castelului) și în 22 februarie în Citadela Sighişoarei.”

Sponsorii și partenerii eveniment ai manifestării sunt: Compania Transilvană de Tipar, Vitrometan, SIEBENBURGISCHES NUGAT, Ves, CESIRO, BOROMIR-Brutăria_ELDI, SCANDIA Food, IBZ, Casa cu Cerb, Casa Cositorarului, Hotel Sighisoara și Casa Fronius .

Program Carnavalul Lolelor® 2015

Mediasch / Mediaș, 21 februarie

• Casa SCHULLER – Curtea interioară

12.00 – 12.11 Ceremonia transmiterii lăzii de breaslă (Laden forttragen)

noului staroste al breslelor pentru A.M.D. 2015.

12.11 Alaiul Lolelor, alungarea spiritelor rele şi împărţirea gogoşilor săsești

– personajele mascate pornesc pe următorul traseu: Casa Schuller –

Piaţa Ferdinand I – str. Johannes Honterus – Biserica Evanghelică

Sf. Margareta – Piaţa Ferdinand I – Traube – str. Petofi Sandor – str.

Mihai Eminescu – str. Stephan Ludwig ROTH – Piaţa Ferdinand I –

Primăria Veche (Biblioteca Municipală Stephan Ludwig ROTH).

• Turnul Clopotelor

12.30 teatru de animație – reconstituire istorică a Foasnicht (păpuși BI-BA-BO)

• Primăria Veche

13.30 Încheierea cu intonarea imnului Transilvaniei (Siebenbürgen Land des Segens)

• Casa SCHULLER

13.45 vernisaj expo măști de carnaval (Școala Gimnazială Hermann OBERTH)

• Curtea interioară Kastell / Casa SCHULLER

14.00 – 17.00 ateliere demonstrative cu activităţi specifie ale vechilor bresle

• Casa SCHULLER

15.00 conferință pe tema istoriei carnavalului în Transilvania ()

• Sala TRAUBE

17.00 spectacol de dansuri tradiționale săsești de pe Valea Târnavei Mari

– Ansamblul de dansuri săsești Die Kastellane al Școlii Gimnaziale

Hermann OBERTH

• Biserica Evanghelică Sf. Margareta

18.00 Concert de muzică medievală cu un repertoriu din creațiile unor autori

germani și recital de poezie medievală germană și sonete

19.00 – 20.00 Îndestularea Lolelor

• Casa SCHULLER Haus ♦ Kost und Quartier/Logis

22.00 petrecere dansantă

† UrzelnZunft Bukarest – UrzelnZunft Mediasch – UrzelnZunft Schassburg

•– Legenda Ringhispiel

afis Lole medias 2015

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.