Saturday, December 21, 2024

Decizii riscante care au dus afaceri pe culmile succesului

By on 12 martie 2015 0 2526 Views

Obiective, strategii, campanii originale, mesaje surprinzătoare, produse noi și abordări neașteptate. Dincolo de viziune, gândire strategică și un simț deosebit de dezvoltat al pieței și industriei, cele mai mari succese din lumea afacerilor au avut întotdeauna la bază un grăunte de nebunie și extrem de mult curaj. Pentru că oportunitățile se fac vizibile multora, dar puțini reușesc să le distingă dintre amenințări și încă și mai puțini au curajul și viziunea de a le valorifica.

1981: Harley Davidson, dincolo de faliment

Cu o istorie de peste un secol, care începe în anul 1903 cu prima motocicletă construită de William S. Harley și Arthur DavidsonHarley-Davidson a avut partea proprie de aventuri financiare și perioade dificile până să ajungă la nivelul de popularitate și apreciere de care se bucură astăzi.


Sursă foto: Matthias Schack

Punctul de răscruce în evoluția mărcii care va marca pentru totdeauna istoria motociclismului s-a produs în 1981, când, după mai bine de 12 ani de luptă cu falimentul, compania a fost achiziționată de AMF (American Machine and Foundry). Un prim gest, o investiție și primul pas spre viitorul de astăzi.

Video: Harley Davidson 1903 – 2013

 

Cu o strategie total diferită față de tradiția Harley-Davidson, AMF nu a reușit să crească vânzările, renunțând la companie după puțin timp în favoarea a doi investitori pe nume Vaughn Beals și Willie G. Davidson, care au plătit suma de 80 de milioane de dolari pentru oportunitatea de a repune pe picioare compania falimentară.

Video: 1963 promo film: Introducing the new AMF 82-70 automatic pinspotter

VaughnBeals03_l

Sursa foto: http://goo.gl/NNACWc  

Willie-G-Davidson-Harley-Davidson

Sursa foto: http://goo.gl/wYSPWZ

Dacă luăm în considerare cele 6,23 miliarde de dolari ce reprezintă încasările anuale ale companiei pentru 2014, investiția făcută într-un moment de criză poate fi considerată o decizie mai mult decât profitabilă și un exemplu de viziune pentru ceea ce înseamnă o investiție cu potențial și valoare neexploatată.

1985: Intel renunță la produsul vedetă

A fost nevoie de o scădere de 196 de milioane de dolari între profiturile obținute în 1984 și cele obținute în 1985 pentru ca Andy Grove și Gordon Moore să ia una dintre cele mai dureroase și mai bune decizii din istoria Intel. La 15 ani de la lansarea primului său produs, 3101 Schottky bipolar RAM în 1970, anul 1985 va însemna pentru Intel renunțarea la linia de memorii DRAM care i-au consacrat numele și concentrarea pe microprocesoare ca și nou drum de urmat în dezvoltarea companiei.

Sursă foto: Yellow Cloud

O decizie importantă și cu efecte semnificative asupra strategiei de business Intel, atât din punct de vedere al marketingului cât și al tehnologiei de producție. 2014, venituri de peste 14,6 miliarde de dolari și o creștere de 8% spun astăzi că Intel a luat cu siguranță una dintre cele mai bune decizii.

Video: Istoria Intel

2001: Microsoft intră pe piața jocurilor video

Dacă spuneai console pentru jocuri video în 2001, spuneai Sony și Nintendo.

sony-nintendo-logo

Sursa foto: http://goo.gl/CYhk8K

Microsoft nu avea în acel moment experiență nici în ceea ce privește hardware-ul, și nici în ceea ce privește funcționalitatea unui astfel de produs IT.

slide_105972_23567

Sursa foto: http://goo.gl/myUylh 

Avea însă o idee, o oportunitate și o decizie care s-a dovedit a fi extrem de profitabilă pe termen lung. Deși prima consolă lansată de Microsoft a înregistrat pierderi de 4 miliarde de dolari, cu XBOX 360 Microsoft a creat o afacere care a înregistrat o crește de 3,2 miliarde sau 49% în anul 2014.

Microsoft-Xbox-360-Review

Sursa foto: http://goo.gl/6czFWE

2006: PokerStars rezistă pe piața jocurilor de noroc

Deschisă inițial în Costa Rica, PokerStars deține astăzi licențe la nivelul întregii Uniuni Europene, fiind cea mai importantă cameră de poker on-line de pe piața de profil la ora actuală. Deși 2015 înseamnă pentru PokerStars vești din ce în ce mai bune, trecutul nu a fost mereu presărat cu petale de trandafiri. Cea mai riscantă mișcare strategică adoptată de PokerStars, și care a schimbat pentru totdeauna parcursul companiei, a fost făcută în anul 2006. Este anul în care congresul american a votat Unlawful Internet Gambling Enforcement Act, care a interzis instituțiilor financiare să mai intermedieze plăți pentru site-urile de jocuri on-line.

Reacțiile au împărțit în acel an companiile aflate în acest domeniu în două tabere: o parte s-au retras imediat de pe piață, iar o parte, printre care și PokerStars, au rămas și au beneficiat enorm de pe urma golului de ofertă lăsat în urmă de site-urile care s-au închis. Riscanta decizie a adus PokerStars în doar câțiva ani pe poziția de lider în domeniu, cu venituri anuale de peste 1,4 miliarde de dolari și sute de milioane de utilizatori care se bucură zilnic de jocurile puse la dispoziție online și turneele organizate anual, care sunt deja faimoase printre fani.

2006: Google cumpără YouTube

Sursă foto: Jonsson

Cea mai mare bază de date cu materiale video din lume, cea mai importantă platformă de sharing de acest tip și cel de-al doilea motor de căutare ca volum de interogări cu 3 miliarde de căutări realizate lunar era în anul 2006 doar un proiect cu o fundamentare legală nesigură, fără venituri și cu costuri exagerate, determinate de mărimea fișierelor uploadate de utilizatori și necesitatea unui bandwith destul de mare.

googlee

Sursa foto: http://goo.gl/jCBlnB

În 2006 Google a cumpărat YouTube cu suma exorbitantă de 1,65 miliarde de dolari.

IMG_5684

Sursa foto: http://goo.gl/6EzmVQ

Video: Google buys YouTube

Suma a fost plătită pentru ceea ce părea să fie atunci un proiect de business aflat pe un drum destul de scurt către final. Un pariu aparent riscant și probabil de necrezut pentru unii, un risc calculat pentru Google, care deține astăzi una dintre cele mai profitabile și promițătoare proprietăți web, YouTube aducând în prezent venituri anuale estimate la peste 3 miliarde de dolari.

YouTube-logo-full_color

Next Post

Alocarea resurselor rare

27 martie 2015 2
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.