O piesa de arta, ceasurile cu cuc sunt reprezentarea maiestriei sculpturii manuale in lemn. Chiar daca nu la fel de apreciate acum, ca in veacurile trecute, ceasurile cu cuc sunt inca valoroase piese decorative, care pot fi folosite la decorarea unei case in stilul rustic sau traditional, imbinandu-se perfect cu lemnul si cu elementele florale sau etnice.
Istoria acestor ornamente este lunga de peste 300 ani, incepand in Germania, in Muntii Padurea Neagra. Insa acest concept dateaza de mult mai devreme, fiind atribuit lui insasi Galileo Galilei, care a studiat miscarea pendului si a desenat o schita, care insa nu s-a materializat niciodata intr-un obiect concret. Primul ceas cu pendul a fost construit in 1656 de catre un om de stiinta Olandez, Christiaan Huygens.
Lunga istorie care sta in spatele acestor ceasuri, fac din ele un obiect mistic, aproape fermecat, misterios prin diversitatea mecanismelor care isi gasesc intrebuintarea in aceasta arta sofisticata.
Ceasul cu cuc nu mai trezeste acum amintiri decat bunicilor sau strabunicilor, acest obiect pierzandu-si din popularitate odata cu trecerea anilor si cu inventia ceasurile de mana moderne, mult mai practice. Rareori, acest obiect bogat in istorie, mai este mentionat in muzica, literatura sau cinema, fiind atunci folosit ca o figura de stil pentru un trecut ce nu mai poate fi recuperat.
Astazi putini mai sunt cei care mai confectioneaza ceasuri cu cuc traditionale. Schneider este una dintre companiile care inca mai lucreaza dupa tehnicile consacrate de catre sculptori valorosi. Construirea unui astfel de obiect nu presupune numai indemanare,dar si dragoste pentru detalii si minutiozitatea in ceea ce priveste sculparea manuala. O alta companie pune accentul pe calitate si diversitate. Rombach und Haas este celalalt nume cunoscut in timpurile moderne pentru creativitatea lor in domeniul confectionarii ceasurilor cu pendule.
Ornamente nelipsite din casele secolelor trecute, ceasurile cu cuc mai pot fi admirate acum doar in magazinele de antichitati sau in muzee. Foarte rar mai este folosit ceasul cu pendul in decorarea caselor moderne, poate doar in situatia in care se vrea recrearea unei epoci de mult apuse. Mai des utilizate sunt acum ceasurile cu cuc cu design modern , care se potrivesc mult mai bine mobilierului actual. Cu toate acestea, mecanismele au ramas aceleasi din totdeauna, doar designul exterior si personajele s-au modificat. Noile modele vin in forme diverse, precum dreptunghiuri sau patrate, sau chiar romburi, din care ies sa cante fie cuci, fie alte figurine indragite de pulicul in ziua de astazi.
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.