De cateva zile a intrat in vigoare legea care interzice fumatul in spatiile publice. M-am abtinut sa comentez prea mult pe subiect avand in vedere ca parerile sunt impartite si eu ii inteleg pe fiecare. Si pe fumatori si pe nefumatori. Am observat ca sunt si multi nefumatori care ii sustin pe fumatori, ceea ce mi se pare foarte dragut. Oricum, nu mi se parea prea sanatos si nici normal cand, dupa fiecare iesire in oras, veneam cu plamanii plini de fum, cu hainele imbacsite si ochii rosii. Dar nici nu mi se pare ok sa nu poti sa-ti bei cafeaua cu o tigara, dimineata, asa cum o faci de de zeci de ani. Dar tot e bine ca se deschid terasele si acolo e permis fumatul. Ceea ce mi se pare amuzant este ca taximetristii nu au voie sa fumeze in masinile lor de servici si pot primi amenda.

Industria ospitalitatii este afectata? Cu siguranta, unii zic ca e un lucru bun pentru ca, pe termen lung, numarul clientilor va creste. Cei care stateau departe de restaurente, cafenele si baruri din cauza fumului, vor iesi acum in oras. Pe termen scurt am observat ca dimineata, restaurantele si cafenele sunt aproape goale. Inainte, dimineata era o ora de varf, pentru ca veneau oamenii la o cafea si tigara.

Bun, dar cum ramane cu bautura? Aici lucrurile sunt mult mai clare si mai bine delimitate. S-a interzis vanzarea bauturilor catre minori si dupa o anumita ora. Pe de alta parte, faptul ca unul bea la alta masa, nu te afecteaza cu nimic. Numai in momentul in care se urca la volan sau cand incepe sa faca scandal prin localuri sau pe strada.

In plus bauturile alcoolice, consumate moderat, au si efecte pozitive asupra organismului. Tigarile, oricum si oricat de echilibrat ar fi consumate, n-am auzit sa aiba asemenea efecte. De aceea n-am nicio problema cand vad ca vanzarile de bauturi alcoolice se dezvolta si on-line. Am dat de curand de siteul www.bauturaonline.ro si mi se pare foarte convenabil ca iti poti comanda pe internet necesarul de bautura, acasa sau la birou.

Conform numeroaselor studii clinice legate de sanatatea inimii consumul moderat de alcool poate preveni aparitia bolilor cardiovasculare, reduce nivelul de colesterol si previne formarea cheagurilor de sange pe artere. De fiecare data cand vorbim de alcool trebuie sa precizam cuvantul moderat si cumpatat. Cuvinte destul de greu de inteles si aplicat pentru unii. Orice exagerare si consum nemoderat duce la probleme serioase de sanatate. Nu stiu care e raportul intre mortalitatea cauzata de tigari si cea de consumul de bauturi dar cred ca sunt apropiate ca si cauzalitate. Nu sunt nici fumator si nici consumator infocat de bauturi, dar recunosc ca-mi plac bauturile traditionale romanesti.

Pana la urma, libertarian fiind, m-am intrebat daca chiar e rolul statului sa intervina in cazul fumatului si consumului de alcool. Si cred ca da, in momentul in care libertatea ta de a fuma ingradeste libertatea mea de a prefera sa nu fumez (pasiv) atunci ar trebui sa existe legi pe care trebuie sa le respecti. Si legea asta antifumat cred ca e un pas spre normalitate.

smoke-and-drink