Probabil ca sunteti la curent cu arestarile ce se fac in dosarul vamilor. Prima experienta vamala, ca sa zic asa am avut-o prin 2002 cand am fost prima oara la sora mea in Spania. Atunci, doi vamesi maghiari mi-au sutit pasaportul si au plecat cu el, dupa ce mi-au vandalizat bagajele si mi-au violat intimitatea, uitandu-se in albumul de poze pe care il ducea sorei mele. Nu ca era ceva de ascuns, ci pur si simplu ca era ceva personal. Apoi a trebuit sa dau 20 euro spaga sa-mi primesc pasaportul.

Si de atunci de fiecare data cand am fost, la controale, la adunat 5 euro pentru vames si asa mai departe am participat tacit. La fiecare verificare a vamesilor mi-a fost retinut pasaportul si verificat. Probabil am fata de infractor sau ceva…in fine.

Atata timp cat ii dai unui om puterea de a interveni in libertatea unui alt om in ceea ce priveste tranzitul, bagajul sau orice lucru, o sa ai spagari gramada. Iar acestia iti vor face, tie ca institutie sau ce-oi fi, niste pagube infinit mai insemnate decat daca ai lasa omul sa fie liber si responsabil sa faca ce vrea, atata timp cat respecta si celuilalt acest drept. Daca nu, o sa ai abuzuri, delapidari, infractiuni si tot ce-ti imaginezi si mai ales nu.

Sunt partizanul Uniunii Europene, globalizarii si libertatilor individuale. Iar meseria de vames este prin natura jobului si natura omului drumul sigur catre abuzuri, spaga si ilegalitati. Nu cred ca exista un vames care sa nu fi luat spaga, macar de o “sicola” cum zice un prieten. Altii, multi altii, au luat de milioane de euro si toti, chiar cred ca toti, au abuzat de functia pe care o au !