interviu cu dr. Ganea Ioan – Sani Vet Medias

Intre un pui de Saint Bernard in perfuzii din cauza parvovirozei si o fractura la femur a unui catel de nici sase luni stam de vorba cu dr. Ganea Ioan Daniel despre animale de companie si cum sa ne alegem prietenul necuvantator din casa.

FT : Sunt curios, domnule doctor, in contextual actual, numarul de animale de casa este in crestere sau in scadere ? Ma refer la faptul ca suntem foarte stresati si  clar animalele de casa  te destind si te ajuta, dar pe de alta parte nici timpul pe care trebuie sa il aloci lor nu este foarte mult.

Dr. GI : Numarul animalelor de casa este in crestere sustinuta, chiar citeam zilele trecute un studiu, facut de un parinte de pe muntele Athos, care atragea atentia asupra faptului ca oamenii au ajuns sa puna mai mult pret pe animale de casa decat pe copii, adica prefera sa aiba un caine, o pisica, decat sa creasca un copil, ceea ce nu e tocmai normal din punctul lor de vedere.

Facem o mica pauza in care, cu regret, doctorul anunta proprietarii catelului ca trebuie operat, fractura este prea sus ca sa poate fi imobilizata cu gips.

FT : Ce recomandari ati putea da persoanelor care-si doresc un animal de companie ? Sa aleaga o pisica, un caine, pesti ?

Dr.GI : Sunt doua aspecte foarte importante pe care trebuie sa le ia in considerare. Unul ar fi timpul pe care-l au la dispozitie pentru a investi intr-un animal de casa. Oamenii care au putin timp liber ar fi potrivit sa-si ia pesti, papagali, rozatoare, animale care nu necesita atentia zilnica, nu trebuie scosi de 3 ori pe zi la plimbare, trebuie doar hraniti si intretinuti. Apoi trebuie sa tina cont de temperamentul lor. Daca nu sunt persoane foarte active atunci e potrivit sa-si ia o pisica sau un caine cu un temperament linistit. Cainii cum sunt Labradorii sau Golden Retriever sunt foarte activi, se potrivesc persoanelor care au timp si dispozitie sa iasa la plimbare, alergari.

FT : Cam cat timp trebuie acordat unul animal de casa intr-o zi, sa spunem ?

Dr. GI : Sunt mai multi factori, daca tii animalul in casa, sau in curte, tine si de talia animalului. Daca e in casa trebuie sa aiba un anumit spatiu in care sa se poata misca, daca e in curte e bine sa aiba un tarc, mai mare sau mai mic, depinde de talie. Cainele trebuie scos la plimbare, la aer, de 4-5 ori pe zi cand e pui, de 3 ori cand e matur.  E greu sa estimezi exact cate ore trebuie in fiecare zi sa acorzi animalului de companie, insa trebuie sa fii constient ca trebuie sa rezervi timp important acestuia.

FT : Pisica se adapteaza mai repede in apartament decat cainele ?

Dr. GI : Adaptarea este relativ asemanatoare, in schimb pisicile sunt mult mai individualiste. Cainele este prietenul omului, in adevaratul sens al cuvantului, sta aproape de tine tot timpul si chiar ar si comunica cu tine, insa nu poate.

FT : Este costisitoare intretinerea unui animal de casa, unui caine de exemplu ?

Dr. GI : Pentru orice animal de companie sunt costuri de-a lungul intregii vieti. Vaccinuri, intretinere, deparazitari, filtre, mancare. Daca vrei sa ai un animal sanatos, curat cu care sa poti convietui este nevoie sa investesti in el. Cea mai importanta este alimentatia, in special la caini. Ei nu au nevoie de hrana menajera, de condimente, sare, le dauneaza dintilor, articulatiilor, digestiei,  apar dermatitele. Este recomandata hrana special conceputa pentru ei.

FT : Care sunt cele mai dese probleme cu care vin pacientii la dvs ?

Dr. GI : In principal sunt probleme dermatologice si digestive.

FT : In general oamenii vin cu animale de rasa sau cu animale metis ?

Dr. GI : In ultimul timp majoritatea animalelor de casa sunt de rasa, dar sunt si oameni care vin cu animale metis si care tin la ele si le intretin. Indiferent daca sunt de rasa sau nu, animalele trebuie intretinute, periate, tunse, unghiile taiate, urechile curatate si asa mai departe.

Animalele de companie sunt o binecuvantare pentru oameni, insa atunci cand vreti sa va alegeti prietenul din lumea necuvantatoarelor ganditi-va la timpul si banii pe care-i puteti investi, pentru a face alegerea cea mai buna.