Duminica am fost cu niste prieteni in satul Mighindoala, cu bicicleta. Mighindoala (sau Engelthal) este un sat situat la 15 km de Seica Mare, comuna de pe DN14 intre Medias si Sibiu.

Satul este “vestit” pentru faptul ca este “aproape” parasit, in momentul de fata locuind doar doua persoane aici, iar accesul se face pe drumuri forestiere impracticabile cu masini mici. Pe vremuri populatia satului era de peste 200 de locuitori. Este inconjurat de dealuri si paduri, biserica romaneasca a ramas de mult fara acoperis iar casele s-au surpat datorita alunecarilor de teren si a furturilor de caramida.

Biserica Romaneasca din Mighindoala

Biserica Romaneasca din Mighindoala

Biserica Evanghelica si terenurile aferente au fost luata in concesiune de catre o asociatie a unui artist neconventional care-si spune Tara von Neundorf. Am regasit pe usa bisericii contractul de concesiune pe 30 ani.

El doreste sa picteze peretii bisericii cu aspecte din viata si istoria sasilor.

IMG_1177

Biserica Evanghelica din Mighindoala

Va recomand mai jos un documentar foarte interesant despre Buia, Mighindoala si Tara Von Neundorf:

Atmosfera din sat, unde nu era absolut nimeni pe durata vizitei noastre, mi s-a parut cel putin ciudata. Pentagramele de pe casa artistului plastic, de la intrarea in biserica si din interiorul ei te pun pe ganduri. Simbolistica pentagramei este discutabila, de la semnul pagan al Satanei, la Sigiliul lui Solomon sau alaturarea cu Venus. Insa daca va uitati la documentar si faceti legatura cu alte simboluri din operele artistului, puteti trage anumite concluzii.

IMG_1149

Mai multe despre Engenthal – Valea Ingerilor aici. Unii zic ca au vazut ingeri aici, altii ca locul este posedat.