Marti am participat la seminarul gratuit de educatie financiara “8 Decizii pentru bunastare” sustinut de Eusebiu Burcash la Sibiu. De ce am participat? Pentru ca stiu ca am o lacuna pe acest segment. Eu, ca si majoritatea romanilor, provenim din familii in care nu s-a vorbit prea mult despre bani. N-am primit educatia financiara in familie. Nu e vina parintilor, ei vin din sistemul comunist si nici ei la randul lor n-au avut parte de asa ceva.

Ce am aflat nou?

  • Ca aproape 70% din oameni traiesc in haos financiar, adica nu stiu pe ce cheltuie banii si traiesc de la o luna la alta. E si cazul tau?
  • Ecuatia libertatii financiare –  venitul pasiv (mai mare)> cheltuielile lunare. Iar venit pasiv inseamna chirii, dobanzi, dividende, drepturi de autor, nu salarii si/sau alte venituri active
  • Cei 3 monstrii ai stabilitatii financiare sunt: 1. impozite si taxe (citeste articolul meu Cat bani dai la stat si ce primesti), 2. Creditul, 3. Confortul tau ( stilul/standardul de viata)
  • Am aflat ca varianta Venituri minus Cheltuieli = Economii este gresita, iar varianta corecta este Venituri-Economii= Cheltuieli, altfel nu vei avea economii
  • E important sa stii pe ce cheltui banii, s-au recomandat o serie de aplicatii: Dolar Bird, Money Wizz, Toschl. Eu folosesc CashControl si m-a speriat/socat in prima luna cand mi-am contorizat cheltuielile.
  • Un aspect care m-a marcat…”Banii sunt acel lucru pentru care dam in fiecare zi bucati din viata noastra”. Concret, daca ai salariu mediu pe economie castigi cam 10 lei/ora. Imagineaza-ti ca pentru iphone-ul 6 lucrezi 310 ore, adica 38 de zile (cat 8 ore pe zi), adica aproape 2 luni. Doar pentru iphone, fara nimic altceva cele 2 luni ( mancare, utilitati etc.). Merita ? (e doar un exemplu)

Iar lista mai poate continua, insa va recomand sa participati la urmatoarele seminarii care se vor desfasura in luna Martie la Brasov, Tirgu Mures, Baia Mare, Alba-Iulia si Deva. Detalii aici.

financial-literacy